В УЄФА розкрили деталі нової процедури жеребкування основного етапу Ліги чемпіонів.

Розіграш Ліги чемпіонів у сезоні 2024/25 стане історичним через глобальні зміни в регламенті. Відтепер у турнірі братимуть участь 36 команд замість 32. Окрім того, традиційно груповий етап замінить швейцарська система.

Кардинальна зміна формату також передбачатиме зміну в процесі жеребкування, про що напередодні повідомили в УЄФА.

За наявною інформацією, для того, щоб визначити 8 майбутніх суперників кожної команди протягом турніру, учасників Ліги чемпіонів буде розділено на 4 корзини згідно з показниками клубного коефіцієнта станом на початок сезону.

Згодом кожна команда отримає по два суперники з кожної корзини. З однією з команд вона зіграє вдома, з іншою – на виїзді.

Зазначається, що такий же підхід буде застосовано під час жеребкування основного етапу Ліги Європи. Тим часом, у Лізі конференцій кожна команда отримає одного суперника з кожної із шести корзин та зіграє в основному етапі 6 матчів.

За словами УЄФА, для проведення жеребкування вручну їм знадобилося б близько 1000 кульок та щонайменше 36 чаш, що призведе до довгої процедури. Тому під час жеребкування буде застосовано спеціальну комп’ютерну програму, яка випадковим чином визначить суперників для кожного учасника.