Однією з головних подій понеділка в українському футболі стала пресконференція головного тренера національної збірної України Сергія Реброва та головного тренера молодіжної збірної України U-21 Унаї Мельгоси.

В Будинку футболу обидва фахівці поговорили про підсумки виступу збірної України на Євро-2024 та інших турнірах улітку та про майбутні плани національної команди.

EuroFootball.com.ua мав нагоду відвідати пресконференцію та підбив її основні підсумки.

Новий пресаташе національної збірної України

Напередодні пресконференції було названо нового пресаташе національної збірної України. Ним став Віталій Плецан. Українським уболівальникам він відомий своєю роботою на телеканалах “Футбол” та рівненському “Вересі”.

Плецан став наступником Олександра Гливинського, який був пресаташе національної збірної протягом останніх 14 років.

Вступне слово Шевченка

Також невелику промову зробив президент УАФ. Він підбив підсумки засідання Комітету національних збірних команд. На ньому було висловлено повну підтримку Реброву.

Окрім того, Шевченко назвав мету національної збірної України на майбутній дворічний цикл – вихід на чемпіонат світу-2026 через відбір або через плей-оф Ліги націй.

Розбір польотів після Євро-2024: що пішло не так із Румунією

Однією з головних тем пресконференції стало обговорення виступу збірної України на Євро-2024, де підопічні Сергія Реброва не змогли вийти з групи, посівши 4-е місце з 4 очками. Зокрема, піднімалося питання невдалого матчу проти збірної Румунії, який, як виявилося, і позбавив Україну шансів на плей-оф.

“Не потрібно відокремлювати одну гру. Я говорив футболістам, що турнір дуже швидкий, немає часу на розкачку. Я не можу сказати, що ми поступилися румунам за всіма показниками.

Я вважаю, що ми непогано грали, але в деяких компонентах поступилися. Ми контролювали м’яч, але, на жаль, не створювали моменти, не завершували атаки. Ми відбирали багато м’ячів на чужій половині, але цього не використовували. Не було завершення атак”, – сказав Ребров.

Також Ребров зізнався, що наразі не бачить у збірній України чіткого лідера. Крім того, він розповів про те, що після матчу з Румунією деякі гравці одразу сиділи в телефонах, після чого Андрій Ярмоленко провів славнозвісну розмову з командою за зачиненими дверима.

“На жаль, зараз я не бачу лідера на полі, який своєю роботою і прикладом покаже, що треба робити. Якщо пригадати виїзну гру з Північною Македонією, я не пам’ятаю, щоб узагалі збірна України так грала. Але ми забили перший гол, це додало впевненості, і в підсумку ми перемогли.

Я не розумію, чому треба було програвати цю гру (проти Румунії – прим.), щоб у наступному матчі вийти зовсім з іншим настроєм. Чому гравці сидять із телефонами, дивляться, яка в них оцінка, що пишуть, читають, хто винен. І вони дивляться не на себе, а шукають когось іншого.

Тому Ярмоленко захотів поговорити з командою в роздягальні. Що трапилося, про що ми думаємо? Ми перед грою завжди говоримо, наскільки важлива це гра, виходимо на поле із прапором. Це супер, патріотично. Але коли гравці виходять на поле, то саме на ньому вони мають показувати, як вони люблять свою країну.

Погляд у майбутнє: виступи в Лізі націй

Окрім рефлексії щодо Євро-2024 також були розмови про майбутнє. За кілька тижнів збірна України стартує в новому розіграші Ліги націй. У груповому етапі Україна гратиме проти збірних Албанії, Чехії та Грузії, які показали характер та заявили про себе на Євро-2024.

Ребров визнав, що матчі Ліги націй будуть непростими для української збірної.

“Складно буде з усіма. У нас у групі всі команди, які потрапили на Євро, дисципліновано там грали. Є багато інформації.

Ми повинні поважати суперників, але в першу чергу зосереджуватися на своїй грі. Ми повинні аналізувати наші проблеми, намагатися їх виправити. Важливо, щоб виходила команда, яка впевнена у своїх силах, і щоб вона билася за Україну. Не тільки казати, що ми будемо битися. Не тільки гравці, а і я. Ми всі повинні не говорити, а виходити на поле й захищати честь своєї країни”.

Проблеми з формуванням складу олімпійської збірної України: точка зору Реброва

Під час підготовки збірної України до дебютної Олімпіади було багато обговорень стосовно формування складу команди. В підсумку, команда недорахувалася низки зіркових футболістів, які могли посилити склад Руслана Ротаня.

На Олімпіаді в Парижі збірна України посіла 3-є місце у своїй групі та не змогла вийти у плей-оф.

На пресконференції Ребров заявив, що УАФ доклала всіх зусиль, щоб забезпечити для олімпійської збірної найкращий підбір виконавців. Щоправда, він звернув увагу на те, що останнє слово за клубами, оскільки олімпійський турнір не входить в офіційні дати ФІФА.

“Якщо ми говоримо про атлетів, які готуються до Олімпіади, то для них це найважливіше змагання. Але футбол — це трошки інше, тому що турнір проходить не в дати ФІФА, і клуб має право вирішувати. Якою має бути позиція УАФ, якщо клуб не зобов’язаний?

Єдине питання, яке в мене є, чому не поїхав Бондаренко? У нього травма? Я дуже вдячний усім гравцям, яких відпустив «Шахтар», але чому він не поїхав? Теж у мене є питання до «Руху». Але це питання стосується відносин між олімпійською збірною та клубами. Ми повинні поважати клуби, не можемо їх змусити. Вони попросили скасувати Суперкубок, перенести УПЛ. Але гравці з українського чемпіонату не приїхали. На жаль, усіх ми не отримали. Якщо в регламенті цього немає, то в клубах мають вирішувати, відпускати футболістів, чи ні.

Ми розповідали, наскільки важливе це змагання для України. Наша олімпійська збірна могла виступити набагато краще, якщо б були інші гравці. Я не говорю про іноземні клуби, оскільки там не потрібно навіть розмовляти. Наприклад, «Реал» відпускав футболістів лише на один літній турнір. Тож це прерогатива клубів. Таловєрова відпустили, я розмовляв із Мудриком, Забарним, усіма, вони готові були їхати…

Я розумію, чому не поїхав Судаков, чому не поїхали ті футболісти, які грали на Євро. Нещерет? «Динамо» грає у кваліфікації Ліги чемпіонів. Якщо щось трапиться з першим воротарем? Навіть «Динамо» відпустило гравців. Зараз ми маємо вже дві команди в групових етапах єврокубків, плюс «Кривбас». Ми зараз усі радіємо, що кияни пройшли «Партизан». Але якби щось трапилося з воротарем? Я розумію позицію «Динамо». Щодо «Руху», то поїхали три гравці, а викликали набагато більше.

Мельгоса – про звинувачення у втручання в роботу тренерів юнацьких збірних

Під час виступів юнацьких збірних України U-17 та U-19 на чемпіонатах Європи цього літа з’являлися повідомлення про те, що Мельгоса або пов’язані з ним аналітики втручалися в роботу тренерів команд.

На пресконференції фахівець відповів на ці звинувачення.

“Я, звісно, не аналітик та експерт з усіх питань, але я керую процесом. Це моя роль як тренера — управляти тренерським персоналом, який є в розпорядженні, виконувати роль менеджера. Виходячи із цього, я буду нести відповідальність за підсумки, за те, яку гру команда показала. А далі все залежить від мене. Я обираю, чи більше висловлювати свою позицію чи щодо якихось питань не висловлюватися. Але загалом як менеджер я більше відповідаю за підсумки.

Коли команди U-17 і U-19 просять про якусь допомогу чи пораду, я завжди це роблю. Коли в них є певні сумніви, я можу дати пораду. Можу лишитися осторонь, якщо їм так краще. Усе, що ми робимо, — завжди для національної асоціації, а не для вибудовування якогось іміджу”.

Нових гравців залучатимуть до молодіжки в правильний момент

Між матчами відбору на Євро-2025 (U-21) триває піврічна перерва, що є досить великим періодом у футболі. Деякі гравці можуть набрати форму, а деякі, навпаки, втратити її. Крім того, зараз у збірній України U-19 є чимало перспективних гравців, які вже мають досвід виступів на високому рівні та про яких говорять як в Україні, так і за її межами.

Мельгоса визнав, що наразі в Україні є багато талановитих юних футболістів. Водночас він відзначив, що для їхньої інтеграції на вищий рівень необхідний правильний момент.

“Гадаю, треба брати до уваги два аспекти. По-перше, це думка самого гравця. По-друге, той момент часу, в якому він перебуває у своєму розвитку. Справді, є гравці, які могли би приєднатися, але в кожного є своє середовище розвитку. Тому треба бути обережними. Звісно, футболісти подають надії, але треба розуміти, що вони молоді”.

Розмова Реброва та Мельгоси з представниками ЗМІ була досить плідною та місцями напруженою. Тим не менш, ця пресконференція допомогла підбити остаточні підсумки цього літа для українського футболу та дала відповідь на низку питань, які були у футбольній спільноті.

Антон Греськів для EuroFootball.com.ua.