Колишній головний тренер “Шахтаря” та “Динамо” Мірча Луческу висловився щодо призначення його новим очільником національної збірної Румунії.

У вівторок на спеціальній пресконференції в офісі румунської футбольної федерації Мірчу Луческу було представлено як нового головного тренера місцевої національної збірної.

Луческу підписав контракт на 2 роки. За цей час перед 79-річним фахівцем стоять завдання якнайкраще виступити в Лізі націй та вивести команду на чемпіонат світу 2026 року.

Напередодні Луческу поділився своїми емоціями від повернення до збірної Румунії.

“Багато почуттів випробували мене, ностальгія, в першу чергу. Вчора ми провели близько трьох годин, розмовляючи про футбол, я йду з гандикапом румунського футболу. Я не думав в жодний момент, що мені зроблять пропозицію. Якщо чесно, я ніколи не хотів, щоб мене просили, тому що я хотів, щоб прийшли молоді тренери.

Еді Йорденеску створив компактну, однорідну групу, і було добре продовжувати цю справу. Важливо було дати йому спадкоємність, але, наскільки я зрозумів, він не хотів цього. Я сказав після цього поговорити з Хаджі, тому що він любить національну збірну. Коли у вас немає іншого рішення, я зобов’язаний повернутися і запропонувати все, що я накопичив за ці роки.

Я знаю, що це важко, але я вірю в покоління гравців, це група переможців. Те, що сталося з Бельгією та Голландією, було чітким доказом того, що їм бракує досвіду. Це група гравців, яка може значно зрости. Це дає їм право продовжувати вірити у свій потенціал. Для мене це був момент несподіванки під час Євро-2024.

У футболі залишаються прекрасні моменти. Дискусія була про футбол, я думаю, що румунський футбол вартий ризику. Мені не потрібні ні гроші, ні створення певного іміджу, саме ці прекрасні моменти підштовхнули мене до національної збірної. Тільки одне визначило мене: моя любов до футболу.

Я зроблю абсолютно все, щоб потрапити на чемпіонат світу. Дружина сказала мені не їхати. Разван сказав мені робити те, що я вважаю правильним, і робити те, що я відчуваю. Він попередив мене, що це буде нелегко”, – сказав Луческу.