Турніри для збірних цього літа вже завершилися і прийшов час повернутися до чемпіонатів. В середині серпня сезон 2024/25 розпочинається в найбільш популярній з топ-ліг – АПЛ. Поглянемо, що нам пропонує перший тур.

“МЮ” – “Фулгем”

Розпочнеться чемпіонат матчем в п’ятницю ввечері на “Олд Траффорд”. “Манчестер Юнайтед” прийматиме “Фулгем”. Попередній сезон “червоні дияволи” навряд чи можуть занести собі в актив, бо восьма позиція в чемпіонаті – це найгірший показник для команди за весь час проведення АПЛ. До того ж в Лізі чемпіонів манкуніанці вилетіли з не надто складної групи, поступившись не тільки “Баварії”, але й “Копенгагену” з “Галатасараєм”. Відставка Тен Хага за підсумками сезону була б цілком логічною, але останній матч кампанії схоже врятував спеціаліста з Нідерландів від втрати посади. Перемога у фіналі кубку в матчі з принциповими суперниками з “Сіті” забезпечила і трофей і місце в Лізі Європи.

Тен Хаг отримав ще один шанс проявити себе і на допомогу йому приїхали, ще кілька гравців, яких він знає по успішній роботі в “Аяксі”. Де Лігт та Мазрауї мають посилити захисну ланку “червоних дияволів”. Загалом МЮ придбав колишніх гравців амстердамського клубу на суму трохи меншу 250 мільйонів євро, але чи буде з цього користь, побачимо протягом сезону. До того ж варто згадати про трансфери перспективних захисника Йоро з “Лілля” та нападника Зіркзеє з “Болоньї”. Втім перший вже встиг травмуватися і пропустить старт сезону. Ще одною новиною стало повернення Руда ван Ністелроя до Манчестера – він буде асистентом головного тренера.

Дебют колишньої зірки МЮ в новій ролі не вийшов надто успішним, бо в матчі за Суперкубок “червоні дияволи” поступилися “Сіті”. Гол Гарначо на 82-й міг стати переможним, але “містяни” встигли відігратися зусиллями Бернарду Сілви, а потім і виграли в серії пенальті.

Тим не менш, перший поєдинок в чемпіонаті має шанси покращити настрій МЮ, бо “Фулгем” на разі не виглядає занадто загрозливо. Втрати Адарабійо, Паліньї та Ріма, які залишили клуб будуть даватися взнаки принаймні на першому етапі сезону.

В семи останніх матчах-відкриттях сезону АПЛ було забито 25 м’ячів, тож і на “Олд Траффорд” можна очікувати великої кількості голів. Жодна з команд не виглядає надійно в обороні, а в МЮ в лазареті перебувають окрім Йоро ще Шоу, Ліндельоф, а Магвайр далекий від своєї найкращой форми. Господарі обходитимуться і без свого найкращого бомбардира Хойлунда. Втім очікую, що “Юнайтед” все ж здобуде перемогу в матчі з тоталом більше 2.5.

“Іпсвіч” – “Ліверпуль”

В суботу програма туру відкриється цікавим протистоянням на “Портмен Роуд”. “Іпсвіч” вперше за 22 роки повертається до АПЛ, а протистоятиме йому “Ліверпуль”, що посів третю сходинку в попередньому сезоні.

Господарі пройшли непростий шлях за останні роки. Користуючись підтримкою відомого музиканта Еда Ширана, що є спонсором клубу, “трактористи” в 2023 році повернулися до Чемпіоншипа з Першої ліги, де провели чотири сезони. Сезон 2023/24 став ще більш тріумфальним, оскільки команді вдалося одразу потрапити до АПЛ. “Іпсвіч” забив 92 голи – це найкращий результат в сезоні і лише одним очком поступився чемпіону – “Лестер”, що дало змогу уникнути плей-оф і потрапити до елітної ліги напряму.

Головним героєм варто назвати головного тренера “трактористів” Кірана Маккенну. 38-річний спеціаліст створив чудовий колектив і продовжив працювати на чолі “Іпсвіча” навіть попри інтерес з боку “Челсі” та МЮ. Перед молодим тренером стоїть нелегке завдання перебудувати команду для АПЛ. Мурич, Делап, Грівз та Хатчінсон мають допомогти команді на цьому шляху. “Підопічні Маккенни провели незвично небагату на голи передсезонну підготовку. З 2021 року, коли Кіран очолив клуб “Іпсвіч” забив 222 голи, більше в 4 дивізіонах Англії забив за цей час тільи “Манчестер Сіті”. Втім влітку “трактористи” перемагали тільки всуху – “Шахтар”, “Гоффенгайм” та Ніццу” 1:0.

“Ліверпуль” влітку зовсім не змінився, якщо говорити про склад. Втімцей сезон все одно буде особливим для мерсисайдців. Справа в тому, що Арне Слот очоли “червоних” після епохи Клоппа, що була відмічена різноманітними трофеями, серед яких головні перемога в Лізі чемпіонів і перша за 30 років перемога в АПЛ. Перед нідерландським наставником, який добре зарекомендував себе у місцевих командах, тепер стоїть непротсе завдання, втримати “Ліверпуль” на попередньому рівні, а за можливості і прогресувати, бо останній сезон Клоппа завершився тільки перемогою в Кубку Ліги.

Результати передсезонних ігор не можна розглядати надто серйозно, але “червоні” провели їх впевнено, обігравши зокрема “Арсенал” та МЮ. Досвідчений склад, в якому також є місце і юним талантам, може забезпечити “Ліверпулю” хороший сезон. До того ж “черовні” підходять до сезону без кадрових проблем.

“Іпсвічу” належить звикнути до АПЛ і як показує практика це процес нелегкий. Минулого сезону всі три команди, що піднялися до елітного дивізіону, миттєво вилетіли. Тож я очікую, що “Ліверпуль”, який провів вдалу передсезонну підготовку, зуміє тут впевнено перемогти. Можна взяти невеличку фору на гостей, скажімо -1. Втім, Слоту належить зламати неприємну традицію, згідно якої ніхто з тренерів “Ліверпуля” в 21 сторіччі не дебютував в офіційних матчах з перемоги.

“Арсенал” – “Вулвергемптон”

“Арсенал” був як ніколи близький до того, щоб перервати 20-річне очікування титулу в АПЛ в минулому сезоні. Втім, незважаючи на потужний сезон, “каноніри” все ж стали другими, поступившись “Манчестер Сіті” двома очками. Також досить непогано склалося повернення лондонців до Ліги чемпіонів, де вдалося дістатися чвертьфіналу. В новому сезоні Артета і його підопічні розраховують продовжити прогрес і нарешті досягти довгоочікуваної перемоги в чемпіонаті.

“Арсенал” не був надто активним в це трансферне вікно. З трансферів можна виділити хіба що Рікардо Калафьорі. Гравець “Болоньї” підсилить захист віцечемпіонів. І це погана новина для Олександра Зінченка. Українець, який втратив постійне місце в старті наприкінці минулого сезону, може отримувати ще менше ігрового часу, бо італієць є прямим конкурентом на фланзі. Також після важкої травми в склад повернувся Тімбер.
Втім Зінченко непогано показав себе у передсезонних матчах, зокрема забивши гол під час розгромної перемоги над “Баєром”. загалом “каноніри” впевнено виглядали влітку і програли лише один матч “Ліверпулю”, обігравши окрім чемпіонів Німеччини ще МЮ та “Ліон”.

“Вулвергемтон” доволі впевнено зберіг місце в АПЛ в минулому сезоні. Після проблем на старті команда О’Ніла зуміла видати впевнений відтінок сезону і закріпитися в середині таблиці. Лише невдалий фініш – одна перемога з десяти матчів відкинув “вовків” з топ-10 до 14-ї позиції.

В передсезонних матчах “Вулвергемтон” видав кілька непоганих результатів, зокрема розгромивши “Лейпциг” та обігравши “Ветс Гем”, втім навряд чи в цьому сезоні варто очікувати від команди О’Ніла занадто багато. Тим більше, що з команди пішли Педро Нету та Макс Кілман.

“Вовки” є зручним опонентом для “Арсенала” і лондонці забивають у ворота цього суперника в 33 матчах поспіль, а переможна серія налічує вже шість поєдинків. Тож на “Емірейтс” варто чекати на впевнену перемогу господарів, не виключено, що суху.

Ще чотири матчі будуть зіграні в суботу:

“Евертон” – “Брайтон”

“Евертон” в минулому сезоні уникнув пониження у класі, навіть попри те, що з команди було знято вісім очок за порушення фінансових вимог АПЛ. В цьому сезоні команді Шона Дайча знов прогнозують боротьбу за виживання. В команду прийшли О’Браєн та Ндіай з Ліги 1, а також Ліндстром з “Наполі”. Втім і втрати значні: Онана та Годфрі. В першому матчі команда з Миколенко у складі протистоятиме “Брайтону”.

“Чайок” в міжсезоння залишив Де Дзербі, а на заміну йому прийшов віндеркінд з Німеччини. Хурцелер в минулому сезоні виграв Бундеслігу 2 з “Санкт-Паулі”, але тепер перед 31-річним уродженцем Г’юстона буде більш складна задача. Тим більше, що “Брайтон” буде грати без багаторічного лідера Паскаля Гросса, який перейшов у дортмундську “Боруссію”. Обидві команди підходять до гри з далеко не порожніми лазаретами і варто очікувати тут результативної гри з голами обох суперників.

“Ноттінгем Форест” – “Борнмут”

Команда ще одного українця Іллі Забарного “Борнмут” вирушить до Ноттінгема. В минулому сезоні неочікувана зміна тренера Гарі О’Ніла на Андоні Іраолу здавалося не віщую “вишням” нічого доброго. Але після серії з дев’яти матчів без перемог, “Борнмут” адаптувався до вимог нового наставника і завершив сезон з рекордними для себе 48-ма очками на 12-му місці. “Вишні” залучили у склад шість новачків, але втратили найкращого бомбардира минулого сезону Соланке. Тож пошук форварда до закриття трансферного вікна буде пріоритетом селекційної служби клубу.

“Ноттінгем” в минулому сезоні зумів уникнути вильоту, попри зняття чотирьох очок. І сприяв цьому Нуну Ешпіріту Санту, який змінив Стіва Купера посеред кампанії. Втім мало, хто вірить в те, зо “лісникам” вдасться уникнути вильоту і на цей раз. Прихід півзахисника Андерсона з “Ньюкасла” та Міленковиа з “Фіорентини” втім можуть допомогти команді здивувати скептиків. В першому матчі “Ноттінгему” доведеться не солодко, оскільки вони ще жодного раз з восьми зустрічей з “Борнмутом” не обігрівали цього суперника. Тож і зараз здається тут можна очікувати швидше на результативну нічию.

“Ньюкасл” – “Саутгемптон”

“Ньюкасл” зробив кілька кроків назад в таблиці АПЛ, фінішувавши сьомими. Перемога “МЮ” у фіналі кубку Англії лишила “сорок” взагалі без єврокубків, що на тлі потрапляння до ліги чемпіонів торік виглядає значним регресом. Втім тепер підопічні Гау зможуть зосередитись на внутрішніх турнірах і спробувати довести, що минулий сезон був лише тимчасовим відступом. Великих кадрових змін в складі “сорок” немає.

З найбільш витратних придбань варто згадати захисника Голла з “Челсі” та голкіпера Влаходімоса з “Ноттінгема”. Перспективи “Ньюкасла” поки що туманні в цьому сезоні, тим більше, що керівний склад залишила директорка Аманда Ставелі, а Гау пов’язують з роботою у збірній Англії. Проте в першому турі “сороки” мають всі шанси здобути три очки в домашній зустрічі з “Саутгемптоном”. який щойно повернувся до АПЛ, вигравши в фіналі плей-оф у “Лідса”. ”

Святі” не знають перемог над “Ньюкаслом” в п’яти поспіль матчах. До того ж “сороки” дуже вдало виступали на власному полі в минулому сезоні, забивши у всіх без виключення матчах, а також не програючи в останніх восьми матчах сезону на “Сент-Джейм Парк”, забивши в середньому по три м’ячі за матч за цей період. Тож тут варто очікувати на впевнену перемогу господарів.

“Вест Гем” – “Астон Вілла”

Інтригуюче виглядає хронологічно останній матч суботньої програми. “Вест Гем” прийматиме “Астон Віллу”. Гості після потужного минулого сезону, коли вдалося фінішувати в топ-4 і вийти в дебютний розіграш Ліги чемпіонів, сподіваються продовжити свій прогрес під керівництвом Емері. Бірмінгемці плідно попрацювали на трансферному ринку, залучивши зокрема Оана та Маатсена.

З втрат варто згадати одного з лідерів минулорічного складу Діабі, який вирішив поїхати на заробітки до Саудівської Аравії. Повторити успіх “Астон Вілли” мріють і “молотобійці”. Хулен Лопетегі прийшов на зміну Девіду Моєсу, який попри неоднозначні результати своєї роботи, все ж зумів забезпечити лондонців довгоочікуваним трофеєм в позаминулому сезоні. Втім його досягнення з “Вест Гемом” в АПЛ не назвеш значущими.

Склад лондонців цього літа поповнили кілька відомих футболістів, зокрема Фюлькруг з “Боруссії”, Ван Біссака з МЮ, Тодібо з Ніцци” та Кілман з “Вулвз”. Буде цікаво подивитись, що з доволі потужним складом зможе зробити Лопетегі, який пішов з “Вулвергемтона” на тлі суперечок з керівництвом. В цьому матч варто очікувати на результативний поєдинок з голами обох команд і тоталом більше 2.5.

В неділю буде зіграно два матчі.

Прев’ю матчу “Челсі” – “Манчестер Сіті”

“Брентфорд” – “Крістал Пелас”

“Бренфорд” в минулому сезоні постраждав від дискваліфікації свого найкращого бомбардира Айвана Тоуні, втім все одно доволі впевнено зумів лишитися в АПЛ. Українським вболівальникам було цікаво стежити за цією командою через Ярмолюка. Єгор дебютував за дорослу команду “бджіл” в минулому сезоні і можна сподіватися, що він отримає свій час і в майбутній кампанії. Ігор Тіаго та Фабіо Карвальо придбані, щоб посилити атакувальний потенціал команди, а загалом “Бренфорду” вдалося зберегти лідерів, а головне тренера Франка, тож можна розраховувати на ще один доволі успішний сезон.

Їхні суперники в першому турі з “Крітсал Пелас” гідно пройшли через зміну тренера. Гласнер зумів зберегти найкращі риси команди Ходжсона і додати своїх напрацювань, тож недаремно немало гравців лондонців потрапили до своїх збірних влітку. Гендерсон, Гехі, Вортон, Езе стали віцечемпіонами Євро-2024, а Матета та Олісе – срібними на Олімпіаді. Втім Олісе зробив це вже в якості гравця “Баварії”, а отже лондонцям доведеться перебудовувати свою гру без лідера. Проте і без нього склад “орлів” виглядає доволі потужно і вони можуть претендувати на ще одни вдалий сезоні і перемогу в цьому матчі зокрема.

“Лестер” – “Тоттенгем”

В понеділок тур закриє матч “Лестера” і “Тоттенгема”. “Лисиці” повертаються до АПЛ після річної відсутності. Минулий сезон став тріумфальним для них в Чемпіоншипі, який був виграний переконливо і заздалегідь. Втім попри це, команду вважають одним з аутсайдерів сезону. Головним чином через те, що творець того успіху Мареска вже залишив клуб. Команді пророкують боротьбу за виживання і “лисицям” пощастить, якщо вона завершиться вдало під керівництвом Стіва Купера, який раніше опікувався “Ноттінгемом”. Залишили команду Дьюзбері-Голл та Іхеаначо, а серед придбань варто відзначити Фатаву та Околі відповідно з “Спортінга” та “Аталанти” і орендованого у “Брайтона” Буонанотте.

Постекоглу отримав другий шанс на чолі “Тоттенгема”. Лондонці переконливо розпочали сезон, але все ж таки відсутність Кейна і велика кількість травм далися взнаки на дистанції. Новий похід за довгоочікуваними трофеями “півні” розпочинають з Соланке у складі, який має забезпечити команді стабільність на позиції центрфорварда. Загалом лондонці зуміли зберегти склад, а тому цілком можуть поборотися за місце в топ-4, а може нарешті і здобути якийсь кубковий трофей. Поки є їм варто зосередитись на матчі з “Лестером”, де цілком реально взяти три очки.