В неділю, 18 серпня, відбудеться центральний матч 1-го туру нового сезону АПЛ. На “Стемфорд Брідж” зустрінуться “Челсі” та “Манчестер Сіті”. Цей матч має багато інтриг, але одна з головних тренерська – Енцо Мареска, який розпочинав свою тренерську кар’єру у штабі Гвардіоли, буде протистояти своєму вчителю.

Челсі

З моменту, коли “Челсі” очолили американські керівники на чолі з Тоддом Боелі, лондонський клуб виглядає хаотично. З команди, яка регулярно брала трофеї, “сині” перетворилися на проєкт, що наразі більше радує конкурентів, ніж вболівальників столичної команди. Минулий сезон, здавалося, дав якісь надії на стабільність. Після фінішу в середині таблиці в кампанії 2022/23 і складного початку кампанії 2023/24 вже під керівництвом Почеттіно, наприкінці сезону було відчуття, що “Челсі” нарешті знайшов свою гру, і фініш на шостій позиції підтвердив це. Поразка “МС” в фіналі Кубка не довзолила лондонцям стартувати в Лізі Європи, і “синім” доведеться грати в Лізі конференцій. Втім, рішення залишити Почеттіно виглядало логічним.

Проте керівництво “Челсі” не дало аргентинцю ще одного шансу, довіривши команду Маресці. Італієць виграв попередній сезон Чемпіоншипу, поставивши “Лестеру” футбол, схожий на те, що пропагує Гвардіола. Тож боси “синіх” були зачаровані перспективою команди грати в привабливий футбол. Що з цього вийде насправді спостерігатимемо протягом сезону. Під нового тренера “Челсі” знов не шкодував грошей, придбавши Нету, Дьюзбері-Голла, Йоргенсена, Гію, Адарабійо і ще купу перспективних футболістів. Також в планах посилити напад, не виключено, що до команди прийде Віктор Осімхен з “Наполі”.

Передсезонка показала, що “Челсі” важко адаптується до вимог нового тренера. Більшість матчів були програні з великою перевагою суперників в рахунку. Зокрема і матч проти “Манчестер Сіті”, коли Голанд забив два швидкі м’ячі, а загалом оформив хет-трик, а манкуніанці перемогли 4:2, виграючи 4:0. З іншого боку в минулому сезоні “сині” двічі не програли “містянам” в чемпіонаті, а матч, що завершився з рахунком 4:4 став однією з окрас АПЛ 2023/24.

Манчестер Сіті

“Манчестер Сіті” під керівництвом Гвардіоли перетворився на машину для здобуванню титулів. Відчайдушний спротив з боку “Арсенала” та “Ліверпуля” нічого не дав, і “містяни” вчетверте поспіль виграли АПЛ. Загалом це вже шостий чемпіонський титул для іспанця в Манчестері. В Лізі чемпіонів тріумф 2023-го втім повторити не вдалося, бо на шляху до фіналу манкуніанці зустріли королів Європи з Мадрида. Золотий дубль також не вдався, бо в фіналі Кубка “містян” здолали сусіди з “МЮ”.

Незважаючи на невдачі, “Манчестер Сіті” знов виглядає великим фаворитом в цьому сезоні, і, здається, тільки самі підопічні Гвардіоли можуть віддати титул комусь іншому. Трансферна компанія “Сіті” не була занадто жвавою. Найбільш помітним трансфером на вхід став прихід Савіньйо. В “Атлетіко” переїхав Альварес, який хотів більш часу проводити на полі.

“Містяни” вже встигли провести один офіційний матч в цьому сезоні, здобувши черговий трофей в протистоянні з “МЮ”, помстившись сусідам за Кубок в попередній кампанії. Тим прикріше для “червоних дияволів”, що вони пропустили на 89-й хвилині, а поступилися в серії пенальті.

Кадри

“Челсі” підходить до матчу, знову втративши Ріса Джеймса через травму, адже капітан “синіх” все одно б не грав через дискваліфікацію. Джексон та Дісасі навряд чи зіграють в цьому матчі, бо ще не перебувають в належних кондиціях після травм. У “Сіті” не зіграє Бобб, який забивав лондонцям у передсезонці. Також під питанням участь в грі Гріліша.

Прогноз

Очікую, що “Манчестер Сіті” знов доведе свою перевагу над “Челсі”, якому буде потрібен час, щоб адаптуватися до ідей Марески. Варто очікувати результативного поєдинку з голами обох команд.

Орієнтовні склади

“Челсі”: Санчес; Густо, Фофана, Колвілл, Кукурелья; Лавія, Фернандес; Мадуеке, Палмер, Нету; Гію.
“Манчестер Сіті”: Едерсон; Льюїс, Аканджі, Діас, Гвардіол; Ковачич; Савіньо, Сілва, Де Брейне, Доку; Голанд.