Разом із київським “Динамо” в раунді плей-оф єврокубків гратиме й криворізький “Кривбас”. Після поразки від “Вікторії” Плзень в Лізі Європи чинний бронзовий призер УПЛ боротиметься за місце в основному етапі Ліги конференцій. Щоправда, суперник на 
“Кривбас” чекає непростий – іспанський “Бетіс”.

Напередодні першої гри цього двоматчевого протистояння, EuroFootball.com.ua поспілкувався з іменитим українським тренером В’ячеславом Грозним, щоб дізнатися більше про обидві команди та проаналізувати їхні шанси на успіх.

Початок сезону для “Кривбасу” складається не так, як того очікували вболівальники та експерти. “Кривбас” у стартових матчах показав не надто переконливу гру. Крім того, команда Вернидуба зазнала розгромної поразки від львівських “Карпат” із рахунком 0:3 у матчі 2-го туру УПЛ.

Попри складний старт сезону для “Кривбасу”, В’ячеслав Вікторович закликав дивитися на позитивні моменти для клубу з Кривого Рогу.

“На мій погляд, треба віддати належне “Кривбасу”: керівництву, тренерському штабу, гравцям. Команда в єврокубках – хто рік тому міг про це говорити?

Треба почати з позитиву. По-перше, в таких складних умовах грають – вони грають у себе вдома, в Кривому Розі, під повітряними тривогами. По-друге, команда достатньо конкурентоздатна. Мені подобається, як вони грали. Вони пресингували, були швидкі атаки, і гравці досить хорошого рівня і них. Вони не випадково потрапили в єврокубки, а по грі.

Від команди, яка потрапляє в єврокубки, чекають, що вона повинна по накату далі боротися за чемпіонство, повинна змітати всіх на своєму шляху. Ви розумієте, скільки сил, емоцій віддали гравці, штаб і керівництво?

Я впевнений, що підготовка велася з урахуванням єврокубкових матчів, тому реакцію на навантаження ми побачимо трохи пізніше, так швидко це не буває. При всій повазі до “Карпат”, “Кривбас” у першому таймі повинен був закривати гру. Якби забили пенальті, ще декілька голів, то все закінчилося б. Нехай не ображаються “Карпати”, але “Кривбас” виглядав значно сильнішим”.

На думку Грозного, “Кривбас” за підсумками цього сезону знову опиниться в зоні єврокубків.

“Я розумію, що “Кривбас” реально знову буде в єврокубках. Знаючи Вернидуба, команду, її характер, вони будуть боротися.

Впливає логістика. Ці переїзди не дають гравцям бути свіжими. Постійна психологічна напруга. Так, ніхто не говорить про це. Але я як тренер, як людина це розумію.

Мало того, вони грають проти дуже хороших команд. “Вікторія” Плзень – досить класна команда. Якби гравці були більш свіжими та мали більше досвіду… Не всі ж мають єврокубковий досвід, а це дуже важливо. Коли ти його отримуєш, то зовсім по-іншому дивишся”.

Також В’ячеслав Вікторович вважає, що досвід, який “Кривбас” отримав за два матчі проти “Вікторії”, стануть у нагоді під час протистояння з “Бетісом.”

“На “Бетіс” вони вже по-іншому будуть дивитися. Так, хороша команда, але яке вони місце зайняли в Ла Лізі? Аж сьоме. Це не супер топова команда, не “Барселона”, не “Реал”. Навіть “Жирона” краще виступила”.

Водночас, іспанський клуб має свої переваги. Це 70-річний чилійський фахівець Мануель Пеллегріні, відомий своєю роботою в низці відомих клубів.

“Мені здається, що дуже добре керівництво “Реал Бетіса” вчинило 4 роки тому, запросивши Мануеля Пеллегріні. Йому у вересні 71 рік буде, він класний тренер. Він тренував “Рівер Плейт”,”Вільярреал”, мадридський “Реал”, “Малагу”, “Ман Сіті”, “Вест Гем”.

Це шикарний тренер, який завжди ставить гру, створює гарну атмосферу. При ньому “Бетіс” завершив сезон 2021/22 на 5-му місці. Він прийняв команду, коли команда посіла 15-е місце”.

До матчів проти “Кривбасу” “Бетіс” підходить не без проблем. Грозний відзначив, що іспанському клубу не допоможуть кілька його лідерів через травми. Крім того, протягом цього літа “Бетіс” покинули чимало провідних футболістів, які формували гру команди.

“Так, зараз у них травмований лідер Іско. Це дуже велика втрата. Травмований не тільки він, а ще й нападник Седрік Бакамбу, який забив 16 голів за збірну ДР Конго. Зараз від Набіля Фекіра багато що залежить: стандарти, конструктив і все інше.

В них також змінився склад. Закінчив кар’єру Сократіс, центральний захисник. Чаді Ріад, захисник збірної Марокко, перейшов у “Крістал Пелес”. Опорник збірної Аргентини Гвідо Родрігес перейшов у “Вест Гем”. Бразильський захисник Вінісіус у “Ліон” перейшов.

Звичайно, кожен сезон змінюються гравці, але в будь-якому разі Пеллегріні вдається з тими гравцями, які є, створити таку команду, яка гратиме в єврокубках”.

Матчі українських клубів проти команд з провідних європейських чемпіонатів завжди викликають занепокоєння. Тим не менш, Грозний звернув уваги на ті аспекти гри, в яких наші клуби мають перевагу та які можуть допомогти в критичний момент.

“Є група гравців, які вміють грати у футбол. Потрібен час, щоб поставити гру. Чи грають вони в той футбол, в який грали раніше? Ні. Щоб привести їх до спільного знаменника, потрібен час, бо хтось прийшов лише на початку серпня. Вони більше грають за рахунок своїх індивідуальних якостей.

Наші команди краще працюють без м’яча. Ми більш дисципліновані, більш організовані, вміємо терпіти, ми витискаємо максимум зі стандартів, ми швидше переходимо з оборони в атаку, ми краще робимо пресинг. Так, вони краще працюють з м’ячем, але це нормально.

З огляду на всі обставини, що склалися перед прийдешніми матчами, В’ячеслав Вікторович досить оптимістично дивиться на шанси “Кривбасу” проти “Бетіса” та “Динамо” проти “Зальцбурга”.

“Звичайно, Юрій Вернидуб розуміє, як грати проти кожної команди, проти “Бетіса”. Звичайно не повинно бути розривів, має бути досить блоково, гра без м’яча, повинна бути страховка. Вони це вміють, “Кривбас” у матчах чемпіонату здорово грає.

Я впевнений, що шанси є. Хтось каже: “А що ти, Грозний, говориш? І “Динамо”, і “Кривбасу” буде важко. А я хіба сказав, що буде легко? В спорті ніколи легко не буває. Але шанси є і в “Динамо”, і в “Кривбасу” грати в груповому турнірі (етапі ліги єврокубків – прим.). Я реально це кажу.

В кожної команди є козирі. Ці команди – це одні з кращих у чемпіонаті минулого сезону. Вони були в трійці. Чому наші команди мають поступатися команді, яка посіла сьоме місце“.

Третя частина інтерв’ю з В’ячеславом Грозним про перенесення матчів УПЛ за участі команд, які грають в єврокубках, з’явиться на нашому сайті вже незабаром!

Прочитати першу частину інтерв’ю з В’ячеславом Грозним про майбутнє протистояння “Динамо” проти “Зальцбурга” в Лізі чемпіонів ви можете за цим посиланням.

Антон Греськів для EuroFootball.com.ua.