Повномасштабне вторгнення Росії в Україну спричинило проблеми для українського футболу. Однією з таких проблем стала відсутність можливості грати домашні матчі єврокубків на території України.

Всі команди, які представляють Україну в єврокубках, змушені грати свої домашні матчі за кордоном. Через закриття повітряного простору клубам необхідно перетинати кордон потягом або автобусом і вже за кордоном подорожують літаком.

Протягом останніх кількох сезонів в українській футбольній спільноті ведуться розмови щодо доцільності переносів матчів УПЛ за участі українських клубів, які грають в єврокубках. У попередніх сезонах такі клуби активно користувалися можливістю та відкладали ігри. 

Нещодавно стало відомо про те, що матч 4-го туру УПЛ між “Динамо” та “Ворсклою”, який мав відбутися 24 серпня, було перенесено. Гра мала відбутися між поєдинками киян проти “Зальцбурга” в плей-оф кваліфікації Ліги чемпіонів. Тим часом, “Кривбас”, на який чекають матчі плей-оф кваліфікації Ліги конференцій проти “Бетіса”, 25 серпня зіграє свій матч чемпіонату проти “Інгульця”.

В ексклюзивному інтерв’ю з EuroFootball.com.ua іменитий український тренер В’ячеслав Грозний поділився своєю точкою зору на ситуацію з переносом матчів єврокубкових команд. На думку В’ячеслава Вікторовича, таким клубам треба максимально допомагати та сприяти у підготовці до матчів, оскільки вони представляють Україну на міжнародному рівні.

“Наші команди знаходяться не в однакових умовах зі своїми закордонними суперниками. Треба мати розуміння: [в нас] футбол під час війни зі всіма складовими, включно з повітряними тривогами. Всі домашні матчі ми граємо за межами України.

Постійна логістика: автобуси, електрички, потяги. При цій логістиці дуже щільний графік усіх матчів – через два дні на третій. Гравці не встигають відновитися.

Моє бачення – усім єврокубковим командам з України потрібно створити відповідні умови для відновлення гравців і їхньої підготовки до матчів. Наприклад, на мій погляд, матч “Кривбасу” з “Інгульцем” 25 серпня потрібно перенести на резервний день. Мета – дати можливість “Кривбасу”, який зіграє проти “Бетіса” в словацькому Кошице 22 числа, не їхати через всю країну.

Вони зіграють з “Бетісом”, а потім тиждень будуть мати на підготовку, не будуть приїжджати в Україну, а там, за межами України будуть готуватися до матчу-відповіді в Севільї. Наші футболісти будуть свіжішими, швидшими, легше буде пресингувати, вони будуть якісніше виконувати всю роботу.

Я думаю, що обов’язково такі моменти треба передбачати. Це для всіх єврокубкових команд”.

В’ячеслав Вікторович звернув увагу на те, який непростий графік чекає на “Кривбас” у найближчі тижні без переносу матчів.

“Подивіться, 18 серпня “Кривбас” зіграв з “Вересом” у гостях. Ясно, що їде далі автобусом до Кошице, грають 22-го. Уявіть, відіграли 22-го, і що, сідати в автобус і їхати назад, щоб у Кривому Розі приймати “Інгулець”? Та вони приїдуть тільки за день до гри, не відновляться. Потім, зіграли матч 25-го ввечері, сідають [в автобус]. Є комендантська година, ти не всюди можеш їхати автобусом. Їдеш до Польщі, треба стиковка на літаки, летіти в Севілью. А там 31-го, напевно, що перенесуть на 1-е, гра з “Шахтарем” (матч відбудеться 1 вересня о 18:00 за київським часом – прим.) у Кривому Розі.

Так і для “Динамо” буде, і для “Шахтаря”, коли вони будуть грати. Так було б і для “Полісся”, і для “Дніпра-1” – шкодую, що вони не мають команди. Я вважаю, що це не дрібниці, це дуже серйозні речі, які потрібно робити в інтересах єврокубкових команд, тому що вони представляють Україну.

Може, якраз через логістику не вистачає того, щоб узяти очки. Як ти будеш відновлюватися в тому автобусі? Ти прилягти навіть не можеш”.

Наприкінці Грозний заявив, що сподівається на те, що офіційні особи українського футболу звернуть увагу на проблему переносу матчів учасників єврокубків.

Я сподіваюся, що це прочитають і Прем’єр-ліга, і УАФ. Мене ніхто не просив, це моя ініціатива. Я завжди себе ставлю на місце тренера, як би я вчинив. Я би звернувся до української Прем’єр-ліги: “Слухайте, що ми будемо їздити. Ми більше в автобусах знаходимося, ніж на футбольних полях. Мені як тренеру немає коли тренувати, награвати якісь варіанти. Дайте можливість тиждень попрацювати між іграми”.

Прочитати інтерв’ю з В’ячеславом Грозним щодо протистояння “Кривбасу” з “Бетісом” у Лізі конференцій ви можете за цим посиланням.

Антон Греськів для EuroFootball.com.ua.